Zdrowe jedzenie w codziennym życiu

Brak czasu i natłok spraw codziennych często sprawiają, że nie zastanawiasz nad tym co jesz oraz jaki może mieć to wpływ na Twoje zdrowie, wygląd oraz późniejsze samopoczucie? Z przyzwyczajenia kupujesz zapiekankę w pobliskim barze, a po powrocie do domu zamawiasz pizzę. Co zrobić, aby stosować zdrowe wybory żywieniowe na co dzień?
Odżywianie się produktami o znikomej wartości odżywczej, przy jednocześnie wysokiej gęstości energetycznej prowadzi w rezultacie do powstania poważnych niedoborów pokarmowych, które mogą zaowocować takimi dolegliwościami jak: zajady, anemia i osłabienie, zwiększona kruchość kości i uzębienia, wypadanie włosów, zmniejszenie elastyczności skóry, pogorszenie koncentracji, problemy trawienne, osłabienie odporności oraz wiele innych.
Dodatkowo wysoka wartość energetyczna tego typu produktów grozi nadwagą lub otyłością, co przy jednoczesnym występowaniu niedoborów składników odżywczych może grozić bardzo poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi – nawet w młodym wieku (np. przedwczesną osteoporozą kości, czy zawałem serca).

Istotą “jedzenia byle czego” i jednocześnie pierwszym krokiem do zmiany tego nawyku jest uświadomienie sobie, że na jedzenie i czynności z nimi związane naprawdę warto jest poświęcić czas. W dobie gotowego i ogólnie dostępnego “śmieciowego” jedzenia, czyhającego na nas na każdym rogu ulicy, problem ten nabrał szczególnego znaczenia. Przyczynia się on do rosnącej plagi nadwagi i otyłości nie tylko w naszym społeczeństwie, ale na całym świecie.
Jak sobie poradzić ze złymi nawykami i wygrać walkę o własne zdrowie?

Jeżeli naprawdę masz ograniczony czas na jedzenie, to poświeć chwilę na wybór miejsca, w którym będziesz je zamawiać, lub konsumować.
Kieruj się tym, aby produkty oferowane przez daną restaurację lub bar były różnorodne, a posiłki zawierały zarówno, źródło dobrego białka (chude mięso, ryba, warzywa strączkowe) oraz sałatki, surówki, czyli warzywa. W celu lepszego rozeznania dobrze jest poczytać opnie klientów na forach internetowych. Dzięki temu dowiesz się czy jedzenie jest świeże, smaczne i co tak naprawdę zawierają gotowe potrawy.
Możesz też zrobić rekonesans w pobliżu swojego miejsca pracy, popytać koleżanek oraz poszukać w Internecie restauracji i barów dostarczających jedzenie na wynos np. spośród restauracji oferujących domowe obiady, czy barów ze zdrowa żywnością. Sama zobaczysz, że nie będziesz mogła się zdecydować które miejsce wybrać.
Dla osób, o wyższym budżecie dobrym pomysłem może okazać się catering dietetyczny.
Zdrowe wybory żywieniowe – czy naprawdę nie masz czasu na gotowanie?

A może po prostu Ci się nie chcę? Nawet najsmaczniejsze posiłki zamawiane na wynos w końcu Ci się znudzą, więc warto zapoznać się z prostymi, zdrowymi przepisami. Zakup książkę kucharską lub poszukaj przepisów w Internecie.
Nikt przecież nie każe Ci robić czasochłonnej kaczki z jabłkami, czy homara. Zastanów się, czy zrobienie zupy na 2 dni jest poza Twoim zasięgiem? Pyszny twarożek zrobisz w kilka chwil, a możesz go zjeść na śniadanie, ale też na kolację i na drugi dzień.
Poniżej prezentuję najczęstsze błędy żywieniowe z jakimi spotykam się w gabinecie dietetyka

1. Zbyt niskie spożycie nabiału i produktów mlecznych
2. Zbyt dużo soli
3. Deficyt produktów wysokobłonnikowych
4. Zbyt niska liczba posiłków i nieregularne ich spożywanie
5. Wszechobecność zabójczych tłuszczów trans w codziennej diecie
6. Monotonia i brak urozmaicenia
7. “Jedz synku – jak ładnie zjesz mama da deserek” – czyli błędy żywieniowe w dzieciństwie, procentujące uzależnieniem od słodyczy w wieku dorosłym
W codziennym życiu staraj się stosować do zasad Piramidy Zdrowego Żywienia, w której graficznie przedstawiono jakie produkty powinny stanowić podstawę naszej diety, a jakie produkty należy ograniczać link.