WSKAŹNIK HOMA
Wskaźnik insulinooporności HOMA
W celu zdiagnozowania insulinooporności najdokładniejszym badaniem jest krzywa cukrowa i insulinowa 3 punktowa. Jak wykonać ten test opisałam poniżej.
Jeżeli jednak nie masz możliwości zrobić badania krzywej cukrowej możesz skorzystać ze wskaźnika insulinooporności HOMA.
Krzywa cukrowa i insulinowa (test OGTT) bada poziom glukozy i insuliny:
- na czczo
- po 1h od obciążenia glukozą 75g
- po 2h od obciążenia glukozą 75g
Jeżeli dysponujesz jedynie wynikiem glukozy i insuliny na czczo w celu wstępnej diagnozy pomoże Ci kalkulator HOMA-IR (Homeostatic Model Assessment) dzięki któremu obliczysz swój wskaźnik insulinooporności HOMA.
Jak obliczyć wskaźnik insulinooporności HOMA?
W odpowiednie pola należy wpisać wynik glukozy (mg/dl) i insuliny (µU/ml, mU/l) NA CZCZO. Po wpisaniu Twoich wyników glukozy i insuliny zostanie wyświetlony wynik wraz z interpretacją.
Czym jest insulinooporność?
Insulinooporność to zaburzenie gospodarki cukrowej polegające na nadmiernym wydzielaniu insuliny przez trzustkę oraz obniżoną wrażliwością komórek na ten hormon. W perspektywie czasu nieleczona insulinooporność może prowadzić do cukrzycy typu 2. W przypadku rozpoznania insulinooporności należy:
– podjąć działania w celu redukcji wagi jeżeli masz nadwagę/otyłość
– wprowadzić dietę o odpowiedniej podaży kalorycznej i rozkładzie węglowodanów oraz innych makroskładników
– wzmocnić masę mięśniową poprzez regularną aktywność fizyczną
– wprowadzić stosowną farmakoterapię w poszczególnych przypadkach.
Więcej na temat diety w insulinooporności i cukrzycy typu 2 dowiesz się z artykułu dieta w cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Dodatkowo na podstawie objawów jak i wyniku krzywej cukrowej i insulinowej warto określić typ insulinooporności. Ma to bowiem wpływ na rodzaj podjętego leczenia jak również dobór odpowiedniej diety. Wyróżniamy insulinooporność wątrobową, obwodową lub mieszaną czyli połączenie dwóch wcześniej wymieniowych typów. O tym jak określić typ insulinooporności możesz dowiedzieć się czytając artykuł o typach inulinooporności.