Truskawkowe placuszki z jogurtem naturalnym

with Brak komentarzy
Truskawkowe placuszki z jogurtem naturalnym

Składniki:

  • garść truskawek
  • 3 łyżki płatków owsianych lub innych (30 g)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 0,5 łyżeczki masła klarowanego lub oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Truskawki rozgnieść widelcem, możesz dodać łyżkę cukru lub miodu do truskawek, aby placuszki były słodsze.
  2. Płatki (w moim przypadku orkiszowe, ale możesz również użyć owianych lub jagnanych) zmielić na mąkę w blenderze. Dodać do płatków jajko, rozgniecione truskawki z cukrem, łyżkę jogurtu i zblendować wszystko do uzyskania gładkiej masy.
  3. Placuszki smażyć pod przykryciem z dwóch stron na patelni posmarowanej tłuszczem.
  4. Placuszki wyłożyć na talerz i polać jogurtem.

Wartości odżywcza:

Wartość energetyczna: 346 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcze: 11,3 g
Węglowodany: 41,9 g

Po więcej przepysznych i zdrowych pomysłów na śniadanka zapraszam do zakładki Przepisy.