Składniki:
- garść truskawek
- 3 łyżki płatków owsianych lub innych (30 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 0,5 łyżeczki masła klarowanego lub oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Truskawki rozgnieść widelcem, możesz dodać łyżkę cukru lub miodu do truskawek, aby placuszki były słodsze.
- Płatki (w moim przypadku orkiszowe, ale możesz również użyć owianych lub jagnanych) zmielić na mąkę w blenderze. Dodać do płatków jajko, rozgniecione truskawki z cukrem, łyżkę jogurtu i zblendować wszystko do uzyskania gładkiej masy.
- Placuszki smażyć pod przykryciem z dwóch stron na patelni posmarowanej tłuszczem.
- Placuszki wyłożyć na talerz i polać jogurtem.
Wartości odżywcza:
Wartość energetyczna: 346 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcze: 11,3 g
Węglowodany: 41,9 g
Po więcej przepysznych i zdrowych pomysłów na śniadanka zapraszam do zakładki Przepisy.