Lekki sernik tiramisu ze świeżymi owocami

with Brak komentarzy
Szybki sernik tiramisu z świeżymi owocami w wersji dietetycznej

Bycie “na diecie” nie oznacza rezygnacji ze słodyczy. U mnie sprawdziło się podejście do tego tematu takie, że pozwalam sobie na słodycze, ale tylko na takie które zrobię sobie sama. Dzięki temu zanim sięgnę po coś słodkiego mam świadomość, że:
a) ma być to coś wartościowego, czyli posiadające witaminy, białko, czy choćby zdrowe tłuszcze
b) będę musiała poświecić czas na przygotowanie deseru dzięki czemu zyskuję czas na zastanowienie się czy naprawdę aż tak mi się go chce:)
Poniższy przepis zawiera sporo białka, dzięki czemu ciasto ma nie tylko walory zdrowotne, ale też syci, co jest jego dużą zaletą. Sernik tiramisu w klasycznej wersji to duża ilość tłuszczu nasyconych i kalorii. Przedstawiony poniżej przepis na lekki sernik tiramisu będzie jak sama nazwa wskazuje znacznie mniej kaloryczny, a przy tym zamiast dużej ilości tłuszczu, dostarczy sporej zawartości białka i cennego wapnia, istotnego m.in. w prewencji osteoporozy.

Składniki na lekki sernik tiramisu ze świeżymi owocami (12 porcji):

  • 0,5 kg twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone/ ricotta
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto lub 200 ml posłodzonej kawy
  • do dekoracji: gorzkie kakao, świeże owoce: truskawki, jagody lub maliny

Przygotowanie:

  1. Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  2. Zmiksować twaróg z mascarpone, cukrem, proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i ziarenkami wanilii lub cukier wanilinowy na jednolitą masę. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
  3. Biszkopty na chwilę maczać w kawie z dwóch stron. Wyłożyć 1/3 masy serowej do formy, ułożyć 1/2 biszkoptów, oprószyć je kakao przez sitko, przykryć masą (wykładać ją łyżką), znów biszkopty (w innych miejscach niż pierwsza warstwa), na końcu masa. Piec przez ok. 35 minut.
  4. Sernik może trochę popękać, ale nie będzie to miało dużego wpływu na jego wygląd i smak. Aby zminimalizować ryzyko pęknięć można zrobić kąpiel wodną – podczas pieczenia na dnie piekarnika postawić keksówkę z gorącą wodą.
  5. Ostudzić i opcjonalnie schłodzić przez 1 godzinę przed podaniem. Posypać kakao i pokroić na porcje, udekorować świeżymi owocami.