Omlet puszysty z serkiem wiejskim i warzywami

Zbilansowany posiłek to taki, który dostarczy zarówno białka, tłuszczy jak i węglowodanów złożonych. Część z moich Pacjentów jednak (w szczególności grupa z hipoglikemią reaktywną), nawet po umiarkowanej ilości węglowodanów rano odczuwa senność i zmęczenie. Znacznie lepiej czuje się za to spożywając rano śniadanie białkowo-tłuszczowe.
Stan taki jest charakterystyczny również dla insulinooporności oraz innych zaburzeń gospodarki cukrowej. Jeżeli senność po posiłku często Was dopada i utrudnia funkcjonowanie na co dzień warto zrobić badanie wstępne w kierunku zaburzeń gospodarki cukrowej i zmierzyć poziom insuliny i glukozy na czczo. Z otrzymanych wyników możecie obliczyć wskaźnik insulinooporności HOMA.
Z myślą o takich osobach przygotowałam propozycję białkowo-tłuszczową.
Co jest ważne przy komponowaniu tego typu posiłków?
- Duża ilość warzyw (dlatego polecam dokładać do tego typu posiłków świeży szpinak, sałatę), mi akurat zabrakło tego typu warzyw
- Dobór zdrowych tłuszczy (najzdrowsze będą orzechy, pestki, oliwa)
- Źródła pełnowartościowego białka (tutaj jajka i serek wiejski)
- Umiarkowana ilość tłuszczu (po dużej ilości tłuszczu senność również może się pojawiać i to ze zdwojoną siłą o czym możecie przeczytać choćby tutaj)
Składniki (1 porcja)
2 jaja
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 serka wiejskiego (100 g)
pół papryki, pomidor, 1/4 pęczka szczypiorki (do serka)
Sól, zioła (do omleta)
Wykonanie
- Rozdziel białka od żółtek.
- Ubij białka na pianę i delikatnie połącz z żółtkami, ziołami i solą.
- Rozgrzej oliwę na patelni (mała średnica) i nałóż masę jajeczną.
- Smaż po kilka minut z każdej strony jak masa będzie rumiana, przewróć przy pomocy talerza na 2 stronę. Smaż kolejne kilka minut.
- W między czasie serek wymieszaj z pokrojonymi warzywami.
- Omleta podawaj z warzywami i serkiem.
Wartość odżywcza 1 porcji
- Wartość energetyczna: 350 kcal
- Białko: 27,7 g
- Tłuszcze: 21 g
- Węglowodany: 9,6 g