
Sałatka z kurczakiem i świeżymi truskawkami to pomysł raczej niespotykany. Połączenie mięsa lub smaków słonych z owocami staje się coraz bardziej powszechne. Jak się okazuje kurczak czy indyk jest na tyle delikatnym mięsem, że idealnie nadaje się do tego typów połączeń. Sałatka z kurczakiem może być przygotowana na wiele sposobów, zamiast truskawek możemy użyć ananasa, pomarańczy czy pestek granata, wszystkie te propozycje są dość ciekawe. Jeżeli gustujesz w tego typu smakach zachęcam do skorzystania z przepisów na stronie kwestia smaku. A jeśli nie przekonuje Cię pomysł łączenia mięsa z owocami zajrzyj do zakładki sałatki, jest tam wiele innych przepisów.
Składniki na sałatkę z kurczakiem i truskawkami (4 porcje):
- 4 garście rukoli
- 1 garść roszponki
- 300 g piersi kurczaka
- 120 g sera typu feta
- 4 garści (280 g) truskawek
- 2 łyżki (20 g) oliwy z oliwek
- 10 łyżeczek (30 g) octu balsamicznego
- 1 łyżka (24 g) miodu
- 1/2 cytryny
Przygotowanie:
1. Rukolę i roszponkę umyć i wyłożyć do miski. Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, doprawić solą, pieprzem, polać 2 łyżkami oliwy i 6 łyżeczkami octu balsamicznego, wymieszać i odłożyć na ok. 15 minut.
2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Rozgrzać patelnię (grillową lub zwykłą). Wyjąć filety z marynaty (marynatę zachować) i położyć na patelni, smażyć przez 2,5 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez kolejne 2,5 minuty. Przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, polać pozostałą marynatą i wstawić do piekarnika na 10 minut.
3. Na patelnię, na której przygotowano wcześniej kurczaka wlać sok z cytryny, 4 łyżeczki octu balsamicznego oraz miód. Wymieszać, podgrzać do uzyskania jednolitej konsystencji i zlać do sosjerki. Wykorzystać jako sos balsamiczny do sałatki.
4. Filety kurczaka wyjąć z piekarnika i odczekać ok. 1 – 2 minuty przed pokrojeniem. Na sałacie ułożyć połówki truskawek, fetę pokrojoną w kosteczkę oraz pokrojonego na kawałki kurczaka. Podawać z sosem balsamicznym.
Wartość odżywcza sałatki z kurczakiem i truskawkami na porcję:
- Wartość energetyczna: 259 kcal
- Białko: 23,2 g
- Tłuszcze: 12,2 g
- Węglowodany: 12 g