Sałatka z awokado i pieczonych batatów

with Brak komentarzy
Spróbuj pysznej sałatki z pieczonymi batatami i awokado

Bark pomysłu na lunch lub kolację ? Najlepiej postawić na coś łatwego i szybkiego w przygotowaniu. Mój pomysł to sałatka z awokado i pieczonych batatów polana pysznym sosem na bazie musztardy i miodu.

Jeżeli jesteś fanem sałatek to sprawdź inne propozycje link.

Składniki (4 porcje):

  • 1 batat
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka (10 g) oliwy
  • szczypta płatków chili
  • 4 łyżki (60 g) orzechów włoskich lub pekan
  • 1 awokado (140 g)
  • 5 garści (100 g) rukoli/jarmużu lub szpinaku

Sos:

  • 2 łyżeczki (20 g) musztardy
  • 1 łyżka (6 g) soku z cytryny
  • 2 łyżeczki (24 g) miodu
  • 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek
  • 1 łyżka (6 g) octu ryżowego

Przygotowanie:

  1. Batata obrać, pokroić w kosteczkę. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, chili i listkami rozmarynu jeśli ich używamy.
  2. Wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez około 30 minut lub do miękkości. Na 10 minut przed końcem dodać do pieczenia orzechy.
  3. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kosteczkę.
  4. Do miski wyłożyć rukolę, doprawić solą i pieprzem, dodać bataty z orzechami i awokado.
  5. Wymieszać składniki sosu i polać po sałatce.

Wartość odżywcza na porcję:

  • Wartość energetyczna: 314 kcal
  • Białko: 5,5 g
  • Tłuszcze: 20,1 g
  • Węglowodany: 24,3 g