
Bark pomysłu na lunch lub kolację ? Najlepiej postawić na coś łatwego i szybkiego w przygotowaniu. Mój pomysł to sałatka z awokado i pieczonych batatów polana pysznym sosem na bazie musztardy i miodu.
Jeżeli jesteś fanem sałatek to sprawdź inne propozycje link.
Składniki (4 porcje):
- 1 batat
- sól, pieprz
- 1 łyżka (10 g) oliwy
- szczypta płatków chili
- 4 łyżki (60 g) orzechów włoskich lub pekan
- 1 awokado (140 g)
- 5 garści (100 g) rukoli/jarmużu lub szpinaku
Sos:
- 2 łyżeczki (20 g) musztardy
- 1 łyżka (6 g) soku z cytryny
- 2 łyżeczki (24 g) miodu
- 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek
- 1 łyżka (6 g) octu ryżowego
Przygotowanie:
- Batata obrać, pokroić w kosteczkę. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, chili i listkami rozmarynu jeśli ich używamy.
- Wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez około 30 minut lub do miękkości. Na 10 minut przed końcem dodać do pieczenia orzechy.
- Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kosteczkę.
- Do miski wyłożyć rukolę, doprawić solą i pieprzem, dodać bataty z orzechami i awokado.
- Wymieszać składniki sosu i polać po sałatce.
Wartość odżywcza na porcję:
- Wartość energetyczna: 314 kcal
- Białko: 5,5 g
- Tłuszcze: 20,1 g
- Węglowodany: 24,3 g