
Dieta wegańska ma ostatnimi czasy coraz większą rzeszę zwolenników. Ciekawy artykuł na temat diety wegańskiej znajdziesz tutaj. Przechodząc na dietę bezmięsną nie musimy rezygnować z ulubionych potraw. Wiele przepisów można zmodyfikować na formę “bezmięsną”.
Aby zachować wartość odżywczą potrawy istotne jest aby przy zmianie przepisów na wege źródła białka pochodzenia zwierzęcego zamienić na bogate źródło białka pochodzenia roślinnego. Jest to istotne aby dostarczyć sobie tego składnika w odpowiednich ilościach oraz aby potrawa była równie sycąca, co ta w wersji mięsnej.
Sprawdź przepis na wegańskie gołąbki w niecałe pół godziny. Więcej propozycji na dania wegańskie znajdziesz w zakładce przepisy wegańskie.
Składniki na wegańskie gołąbki (2 porcje – 6 sztuk):
- 6 liści (330 g) kapusty włoskiej
- 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, kurkuma
- 1 woreczek (100g) ryżu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 150 g soczewicy czerwonej
- 40 g grzybów suszonych
Przygotowanie:
1. Przepis na wegańskie gołąbki jest bardzo prosty. Liście kapusty wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj około 20 minut, dopóki liście nie zmiękną.
2. Ugotuj ryż wg. przepisu na opakowaniu, a następnie wymieszaj z kurkumą. Ugotuj też soczewicę (ok 15 minut we wrzącej wodzie).
3. Podsmaż na oleju pokrojoną cebulkę, uprzednio namoczone i drobno pokrojone grzyby, soczewicę, ryż. Smaż około 5-7 minut.
4. Wyjmij liście kapusty, nakładaj łyżką farsz i zawiń w gołąbki.
5. Na oleju zeszklij drobno pokrojony czosnek, dodaj pomidory z puszki i smaż kilka minut.
6. Zjedz wegańskie gołąbki z sosem pomidorowym lub grzybowym.
* Jeżeli gołąbki zostaną Ci na 2 dzień możesz odgrzać je w piekarniku
Wartość odżywcza na porcję wegańskich gołąbków (porcja=3 sztuki):
- Wartość energetyczna:467 kcal
- Białko: 22 g
- Tłuszcze: 9,5 g
- Węglowodany: 74 g