Ciasto marchewkowe a la piernik
Składniki na ciasto marchewkowe (10 porcji):
- 6 jajek
- 2/3 szklanki (180 g) ksylitolu/cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 600g startej marchewki
- 400g zmielonych orzechów lub migdałów
Przygotowanie:
- Wymieszaj ze sobą składniki suche w dużej misce.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dalej ubijając powoli dodawaj połączone ze sobą suche składniki na przemian ze startą i odsączoną marchewką.
- Wlej sok z cytryny, a na koniec ubij białka na sztywną pianę i połącz z masą. Mieszaj delikatnie.
- Piecz ciasto marchewkowe ok. 60 minut w temperaturze 180 C. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem, polać czekoladą gorzką lub lukrem.
Wartość odżywcza ciasta marchewkowego na porcję:
- Wartość energetyczna: 318 kcal
- Białka: 10 g
- Tłuszcze: 23 g
- Węglowodany: 23 g