Ciasto marchewkowe a la piernik

with Brak komentarzy
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto marchewkowe (10 porcji):

  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki (180 g) ksylitolu/cukru 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 600g startej marchewki
  • 400g zmielonych orzechów lub migdałów

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj ze sobą składniki suche w dużej misce. 
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dalej ubijając powoli dodawaj połączone ze sobą suche składniki na przemian ze startą i odsączoną marchewką. 
  3. Wlej sok z cytryny, a na koniec ubij białka na sztywną pianę i połącz z masą.  Mieszaj delikatnie.
  4. Piecz ciasto marchewkowe ok. 60 minut w temperaturze 180 C. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem, polać czekoladą gorzką lub lukrem.

Wartość odżywcza ciasta marchewkowego na porcję:

  • Wartość energetyczna: 318 kcal 
  • Białka: 10 g 
  • Tłuszcze: 23 g 
  • Węglowodany: 23 g