Pierwsza wizyta to spotkanie 75 minutowe podczas którego :

  • przeprowadzimy szczegółowy wywiad żywieniowo-zdrowotny
  • ocenimy Twoją kondycję zdrowotną na podstawie rozmowy oraz wyników badań
  • zrobimy analizę składu Twojego ciała wraz z interpretacją wyników
  • ustalimy pierwszy krok do poprawy Twojego samopoczucia
  • ustalimy czas potrzebny do osiągnięcia celu i ustalimy plan działania

Czego dowiesz się na pierwszej wizycie?

  • W jakiej jesteś kondycji zdrowotnej i czy Twój skład ciała jest prawidłowy
  • Jakie ew. dalsze badania warto wykonać w celu pełnej diagnostyki
  • Ile czasu zajmie Ci osiągnięcie celu
  • Jaka dieta jest optymalna dla Ciebie
  • Jak komponować posiłki aby były zbilansowane i “lekkie”

Jak przygotować się przed pierwszą wizytą?

  • Ostatni posiłek należy spożyj co najmniej 2 h przed wizytą
  • Zabierz ze sobą wyniki badań z ostatnich 12 miesięcy lub jeżeli dawno nie robiłeś badań zrób badania proponowane poniżej
  • Panie proszę o w miarę możliwości nie zakładanie rajstop (kwestia komfortu pomiaru)
  • Na 3 h przed pomiarem nie zaleca się sauny oraz intensywnej aktywności fizycznej. Intensywna aktywność nie jest też wskazana w dniu poprzedzającym badanie.
  • Aby uzyskać wiarygodne wyniki przed pomiarem warto zadbaj o pusty pęcherz przed spotkaniem (toaleta znajduje się w budynku)
  • W celu odniesienia maksymalnych korzyści i usprawnienia przebiegu wizyty polecam zrobić notatkę z opisem produktów/posiłków spożywanych w ciągu ostatnich 2-3 dni wraz z ilością i godzinami spożycia oraz uwzględnieniem stopnia najedzenia, ew. dolegliwości gastrycznych, poziomu aktywności fizycznej i stresu w ciągu dnia (przykładowy zapis dzienniczka żywieniowego poniżej)

Poniższa lista badań stanowi podpowiedź jakie badania warto zrobić przed pierwszą wizytą u dietetyka. Badania nie są obowiązkowe.

Badania podstawowe

MORF – Morfologia
OB – Odczyn Biernackiego
MOCZ – Badanie ogólne moczu
CHOL – Cholesterol całkowity
TG – Triglicerydy
HDL – Cholesterol HDL w surowicy
LDL – Cholesterol LDL w surowicy
GLU – Glukoza
INS – Insulina na czczo
TSH – Tyreotropina
ALT – Aminotransferaza alaninowa
AST – Aminotransferaza asparaginianowa

Badania dodatkowe

W przypadku podejrzenia
zaburzeń pracy tarczycy
TSH – Tyreotropina
FT3 – Trijodotyronina
FT4 – Tyroksyna
przeciwciała anty-TPO
przeciwciała anty-TG
TRAb – Przeciwciała przeciwko receptorom TSH
FERR – ferrytyna
W przypadku wieloletniego
stosowania antykoncepcji
doustnej


PT – Czas protrombinowy
KWFOL- kwas foliowy


W przypadku podejrzenia
insulinooporności,
cukrzycy, hipoglikemii

OGTT 75 – badanie krzywej cukrowej i insulinowej 3 punktowej
Uwaga!
Na badanie należy zgłosić się do laboratorium ze skierowaniem
od lekarza lub wynikiem glukozy na czczo nie starszym niż z przed miesiąca

W przypadku przewlekłych
zaburzeń pracy jelit

KALP-IL – Kalprotektyna w kale (ilościowo)
KAL-BO – Kał badanie ogólne i ocena resztek pokarmowych
Anty-tTG w kl. IgA met. ELISA – przeciwciała IgA przeciwko
transglutaminazie tkankowej 
Badanie ilościowe i jakościowe oceniające liczebność grzybów drożdżopodobnych i pleśniowych w przewodzie pokarmowym z kału


W przypadku podejrzenia
anemii

FE – żelazo
FERR- ferrytyna
TRANS – transferyna
B12 – witamina B12
KWFOL- kwas foliowy

W przypadku podejrzenia
PCOS
– PRL – prolaktyna (między 3, a 5 dniem cyklu)
* przy podwyższonej PRL również test 
czynnościowy prolaktyny z metoklopramidem

– Progesteron (między 21, a 23 dniem cyklu)
– 17-OH progesteron (między 3, a 5 dniem cyklu)
– FSH, LH (między 3, a 5 dniem cyklu)
– Testosteron całkowity, DHEA-S (między 3, a 5 dniem cyklu)
– SHBG (dowolnie)
– OGTT 75 – krzywa cukrowa i insulinowa 3 punktowa
– przeciwciała anty-TPO i anty-TG
– kortyzol na czczo

Przykładowy zapis dnia dzienniczka żywieniowego

Śniadanie – 7:20 4 łyżki Musli Sante Lo + jogurt naturalny 200 g –
stopień sytości po posiłku w skali 0-2 (1)
Przekąska – 10:00duże jabłko, 4 kostki czekolady gorzkiej, kawa z mlekiem – 300 ml –
stopień sytości po posiłku w skali 0-2 (0)
Obiad – 14:00woreczek kaszy gryczanej (100g), kurczak smażony (ok 150 g), brokuły – 100 g,
sos śmietanowy – 4 duże łyżki, banan mały (deser),
stopień sytości po posiłku w skali 0-2 (2)
Kolacja – 19:00grzanki z mozarellą i pomidorem : 3 cieńsze kromki chleba razowego, 60 g mozarelli – pół kulki, 1 pomidor, szklanka soku pomarańczowego – 250 ml
stopień sytości po posiłku w skali 0-2 (2)
Poziom energii (1-3),
dolegliwości
gastryczne w ciągu
dnia
Poziom energii 3
18:00 – wzdęcie i ból brzucha
Aktywność fizyczna i
poziom stresu w ciągu dnia (1-3)
17:00 – spacer – 10 minut z pracy
21:00 – spacer z psem – 20 minut
stres: 2