Pierwsza wizyta to spotkanie 75 minutowe podczas którego :
- przeprowadzimy szczegółowy wywiad żywieniowo-zdrowotny
- ocenimy Twoją kondycję zdrowotną na podstawie rozmowy oraz wyników badań
- zrobimy analizę składu Twojego ciała wraz z interpretacją wyników
- ustalimy pierwszy krok do poprawy Twojego samopoczucia
- ustalimy czas potrzebny do osiągnięcia celu i ustalimy plan działania
Czego dowiesz się na pierwszej wizycie?
- W jakiej jesteś kondycji zdrowotnej i czy Twój skład ciała jest prawidłowy
- Jakie ew. dalsze badania warto wykonać w celu pełnej diagnostyki
- Ile czasu zajmie Ci osiągnięcie celu
- Jaka dieta jest optymalna dla Ciebie
- Jak komponować posiłki aby były zbilansowane i “lekkie”
Jak przygotować się przed pierwszą wizytą?
- Ostatni posiłek należy spożyj co najmniej 2 h przed wizytą
- Zabierz ze sobą wyniki badań z ostatnich 12 miesięcy lub jeżeli dawno nie robiłeś badań zrób badania proponowane poniżej
- Panie proszę o w miarę możliwości nie zakładanie rajstop (kwestia komfortu pomiaru)
- Na 3 h przed pomiarem nie zaleca się sauny oraz intensywnej aktywności fizycznej. Intensywna aktywność nie jest też wskazana w dniu poprzedzającym badanie.
- Aby uzyskać wiarygodne wyniki przed pomiarem warto zadbaj o pusty pęcherz przed spotkaniem (toaleta znajduje się w budynku)
- W celu odniesienia maksymalnych korzyści i usprawnienia przebiegu wizyty polecam zrobić notatkę z opisem produktów/posiłków spożywanych w ciągu ostatnich 2-3 dni wraz z ilością i godzinami spożycia oraz uwzględnieniem stopnia najedzenia, ew. dolegliwości gastrycznych, poziomu aktywności fizycznej i stresu w ciągu dnia (przykładowy zapis dzienniczka żywieniowego poniżej)
Poniższa lista badań stanowi podpowiedź jakie badania warto zrobić przed pierwszą wizytą u dietetyka. Badania nie są obowiązkowe.
Badania podstawowe
MORF – Morfologia |
OB – Odczyn Biernackiego |
MOCZ – Badanie ogólne moczu |
CHOL – Cholesterol całkowity |
TG – Triglicerydy |
HDL – Cholesterol HDL w surowicy |
LDL – Cholesterol LDL w surowicy |
GLU – Glukoza |
INS – Insulina na czczo |
TSH – Tyreotropina |
ALT – Aminotransferaza alaninowa |
AST – Aminotransferaza asparaginianowa |
Badania dodatkowe
W przypadku podejrzenia zaburzeń pracy tarczycy | TSH – Tyreotropina FT3 – Trijodotyronina FT4 – Tyroksyna przeciwciała anty-TPO przeciwciała anty-TG TRAb – Przeciwciała przeciwko receptorom TSH FERR – ferrytyna |
W przypadku wieloletniego stosowania antykoncepcji doustnej | PT – Czas protrombinowy KWFOL- kwas foliowy |
W przypadku podejrzenia insulinooporności, cukrzycy, hipoglikemii | OGTT 75 – badanie krzywej cukrowej i insulinowej 3 punktowej Uwaga! Na badanie należy zgłosić się do laboratorium ze skierowaniem od lekarza lub wynikiem glukozy na czczo nie starszym niż z przed miesiąca |
W przypadku przewlekłych zaburzeń pracy jelit | KALP-IL – Kalprotektyna w kale (ilościowo) KAL-BO – Kał badanie ogólne i ocena resztek pokarmowych Anty-tTG w kl. IgA met. ELISA – przeciwciała IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej Badanie ilościowe i jakościowe oceniające liczebność grzybów drożdżopodobnych i pleśniowych w przewodzie pokarmowym z kału |
W przypadku podejrzenia anemii | FE – żelazo FERR- ferrytyna TRANS – transferyna B12 – witamina B12 KWFOL- kwas foliowy |
W przypadku podejrzenia PCOS | – PRL – prolaktyna (między 3, a 5 dniem cyklu) * przy podwyższonej PRL również test czynnościowy prolaktyny z metoklopramidem – Progesteron (między 21, a 23 dniem cyklu) – 17-OH progesteron (między 3, a 5 dniem cyklu) – FSH, LH (między 3, a 5 dniem cyklu) – Testosteron całkowity, DHEA-S (między 3, a 5 dniem cyklu) – SHBG (dowolnie) – OGTT 75 – krzywa cukrowa i insulinowa 3 punktowa – przeciwciała anty-TPO i anty-TG – kortyzol na czczo |
Przykładowy zapis dnia dzienniczka żywieniowego
Śniadanie – 7:20 | 4 łyżki Musli Sante Lo + jogurt naturalny 200 g – stopień sytości po posiłku w skali 0-2 (1) |
Przekąska – 10:00 | duże jabłko, 4 kostki czekolady gorzkiej, kawa z mlekiem – 300 ml – stopień sytości po posiłku w skali 0-2 (0) |
Obiad – 14:00 | woreczek kaszy gryczanej (100g), kurczak smażony (ok 150 g), brokuły – 100 g, sos śmietanowy – 4 duże łyżki, banan mały (deser), stopień sytości po posiłku w skali 0-2 (2) |
Kolacja – 19:00 | grzanki z mozarellą i pomidorem : 3 cieńsze kromki chleba razowego, 60 g mozarelli – pół kulki, 1 pomidor, szklanka soku pomarańczowego – 250 ml stopień sytości po posiłku w skali 0-2 (2) |
Poziom energii (1-3), dolegliwości gastryczne w ciągu dnia | Poziom energii 3 18:00 – wzdęcie i ból brzucha |
Aktywność fizyczna i poziom stresu w ciągu dnia (1-3) | 17:00 – spacer – 10 minut z pracy 21:00 – spacer z psem – 20 minut stres: 2 |