Odstaw tradycyjne ruskie pierogi i skuś się na pierogi bezglutenowe z soczewicą. Zaskocz rodzinę i wprowadź coś nowego na wigilijny stół. Pierożki będą pasować do barszczyku, ale też możesz je podać okraszone cebulką lub jogurtem naturalnym. Do pierogów możesz też przygotować sos. Może to być klasyczny czosnkowy sos, ale możesz też spróbować czegoś nowego. Polecam połączyć pierożki z pysznym sosem gorgonzola (przepis).
Jeżeli szukasz pomysłów na dietetyczne dania świąteczne znajdziesz je w zakładce Boże Narodzenie.
Na skróty
Składniki na pierogi bezglutenowe z soczewicą (50 sztuk – 5 porcji):
Nadzienie:
- 1 szklanka (200 g) czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 0,5 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- szczypta kminku
- sól, pieprz do smaku
Ciasto:
- 1 szklanka (200 g) mąki gryczanej
- 1/2 szklanki (100 g) mąki z tapioki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka (200 – 250 ml) wrzątku
- odrobina mąki z tapioki lub ryżowej do posypania blatu
Przygotowanie:
1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dokładanie odsączamy z nadmiaru wody i odstawiamy do przestudzenia.
2. Na patelni rozpuszczamy olej, na który wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy zacznie być szklista dodajemy lubczyk i majeranek, mieszamy i ściągamy z gazu.
3. Soczewicę łączymy z cebulą, dodajemy kminek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
4. Mąki przesiewamy przez sito, dodajemy sól, oliwę i wrzącą wodę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, gdy ciasto nieco przestygnie wyrabiamy je dłońmi do momentu aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na blacie posypanym mąką z tapioki lub ryżową. Na każdy krążek wykładamy 1 łyżeczkę nadzienia i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku od momentu wypłynięcia 2-3 minuty.
Wartość odżywcza na porcję (10 pierogów):
- Wartość energetyczna: 373 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcze: 6 g
- Węglowodany: 62 g