
Owsianka z truskawkami to jedna z szybszych wersji pożywnego śniadania. W tym przepisie bazę pod owsiankę przygotowujesz dzień wcześniej co pozwala na zaoszczędzenie sporo czasu z rana i bardziej lekkostrawną formę. W sezonie jesienno-zimowym polecam owsiankę uprzednio podgrzać przed spożyciem – sprawi to, że dłużej będziecie nią nasyceni:)
Składniki owsianka z truskawkami:
- 1 garść truskawek
- szklanka napoju roślinnego/mleka krowiego
- 1 łyżka odżywki białkowej z grochu lub inna
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalej mlekiem wymieszanym z białkiem, dodaj siemię lniane lub nasiona chia, odstaw na noc.
- Rano wymieszaj całość z truskawkami i orzechami.
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 353 kcal
Białko: 17,9 g
Tłuszcze: 14,7 g
Węglowodany: 41,8 g
Po więcej przepysznych i zdrowych pomysłów na śniadanka zapraszam do zakładki Przepisy.