
Na skróty
- 1 Czym jest indeks glikemiczny?
- 1.1 Od czego zależy IG produktów/potraw?
- 1.2 1.Zawartość skrobi w produkcie i jej rodzaj
- 1.3 2. Od zawartości błonnika w produkcie, czyli od zawartości włókien roślinnych, które nie są rozkładane przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym człowieka.
- 1.4 3. Od zawartości cukrów prostych w produkcie (są one w szybkim tempie przyswajane i uwalniane do krwi przez co wywołują największy i najszybszy wzrost glukozy we krwi).
- 1.5 4. Stopień przetworzenia produktów
- 1.6 5. Skład posiłku
- 1.7 6. Stopień dojrzałości warzyw i owoców
- 1.8 7. Czas obróbki kulinarnej
- 2 Czy spożywanie produktów z wysokim indeksem glikemicznym jest szkodliwe?
- 3 Produkty zbożowe: chleby, makarony, kasze, płatki śniadaniowe
- 4 Słodycze
- 5 Warzywa
- 6 Owoce świeże, suszone oraz przetwory
- 7 Napoje
Czym jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (ang. glycemic index, IG) – wskaźnik, który odzwierciedla, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi.
Dzięki znajomości IG danych produktów osoby z cukrzycą wiedzą, które produkty wybierać tak, aby wywoływać jak najmniej gwałtowny wzrost stężenia poziomu glukozy we krwi (produkty o niskim IG)
Produkty według indeksu glikemicznego możemy podzielić na:
– o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55)
– średnim indeksie glikemicznym (IG =56-69)
– wysokim indeksie glikemicznym (IG ≥70)
Od czego zależy IG produktów/potraw?
1.Zawartość skrobi w produkcie i jej rodzaj
Skrobia składa się głównie z 2 frakcji: amylozy i amylopektyny, przy czym amyloza jest wolniej i trudniej trawiona przez co produkty zawierające więcej amylozy w porównaniu do amylopektyny charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym.
Na przykład skrobia kukurydziana prawie w 100 % składa się z amylopektyny, a zawiera bardzo mało amylozy przez co charakteryzuje się jednym z najwyższych indeksów glikemicznych (blisko 100).
Skrobia tego typu powszechnie jest używana do produkcji budyniów, kremów, majonezów, sosów, zup itd.
Wysokim indeksem glikemicznym charakteryzuje się również skrobia ziemniaczana i pszenna, które służą jako zagęstniki do wielu produktów. Z tego względu najlepiej jest wybierać produkty jak w najmniejszym stopniu przetworzone i czytać skład produktów.
Poniżej w tabeli przedstawiono produkty, które ze względu za niski stosunek amylozy do amylopektyny charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym oraz ich “zdrowsze” zamienniki, o znacznie niższym indeksie glikemicznym.
Produkty o wysokim IG | Zdrowsze zamienniki – o niższym IG |
Makaron pszenny, z oczyszczonej mąki | Makaron z pszenicy durum lub semoliny, makaron pełnoziarnisty, z mąki z groszku, soczewicy, ciecierzycy, makarony ugotowane al dente |
Ryż biały | Ryż brązowy, czerwony, dziki |
Kasza jaglana, kasza manna | Kasza gryczana, jęczmienna, bulgur |
Płatki kukurydziane, gotowe mieszanki muesli, płatki w polewach | Otręby i płatki pszenne, żytnie, płatki owsiane, domowe musli z orzechami |
Chleb biały, kajzerki, bagietki | Chleb pełnoziarnisty z mąki typu 2000/1850, pumpernikiel, chleby gryczane |
Naleśniki z mąki krupczatki/tortowej | Naleśniki z mąki gryczanej, z ciecierzycy, razowej typu 2000 |
Placki ziemniaczane, mączne | Placki na bazie jaj i płatków owsianych, z mąki z ciecierzycy, z mąki gryczanej, kasz (np. jaglanej) |
2. Od zawartości błonnika w produkcie, czyli od zawartości włókien roślinnych, które nie są rozkładane przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym człowieka.
Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów jak również wpływa na wydzielanie insuliny przez co stabilizuje poziom glukozy we krwi (ogranicza jej gwałtowne wyrzuty do krwi). Dodatkowo udowodniono, że błonnik wiąże nadmiar cholesterolu we krwi w specjalne struktury żelowe, przez co ułatwia jego wydalanie. Wpływa więc również korzystnie na gospodarkę lipidową. Poza tym błonnik daje uczucie “sytości” przez co ogranicza uczucie głodu, co ma istotne znaczenie przy często pożądanej w cukrzycy redukcji masy ciała.
Produkty szczególnie bogate w błonnik to:
warzywa strączkowe, owoce pestkowe, jabłka, otręby, kasze, pieczywo razowe, płatki owsiane
3. Od zawartości cukrów prostych w produkcie (są one w szybkim tempie przyswajane i uwalniane do krwi przez co wywołują największy i najszybszy wzrost glukozy we krwi).
Dużo cukrów prostych zawierają m.in.:
dojrzałe owoce, miód, dżem, soki owocowe, słodkie napoje, lody, ciasta, ciastka i inne słodycze - takich produktów cukrzyk powinien się wystrzegać.
4. Stopień przetworzenia produktów
W większości przypadków im produkt jest mniej przetworzony tym ma niższy indeks glikemiczny np. płatki owsiane naturalne mają niższy indeks glikemiczny, niż płatki owsiane błyskawicznie (w produkcji których wykorzystano więcej zabiegów technologicznych). Dodatkowo produkty przetworzone często zawierają dużo cukru i skrobi o wysokim IG. Produkty o większym stopniu rozdrobnienia również mają wyższy indeks glikemiczny, przykładem mogą być tu ziemniaki pure, które mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG=90), w porównaniu do ziemniaków w całości, ugotowanych w mundurkach, których IG=65.
5. Skład posiłku
Produkty węglowodanowe takie jak chleb, czy ziemniaki spożywane z produktami będącymi źródłami białka i /lub tłuszczu np. chleb z szynką, ziemniaki z jogurtem – mają niższy ładunek glikemiczny niż spożywane samodzielnie.
6. Stopień dojrzałości warzyw i owoców
Im owoc/warzywo jest bardziej dojrzałe, tym więcej cukrów prostych zawiera, przez co ma wyższy IG.
7. Czas obróbki kulinarnej
Im dłużej trwa gotowanie, czy smażenie danego produktu – tym wyższy jest jego indeks glikemiczny. Z tego względu należy unikać produktów rozgotowanych i starać się maksymalnie skracać czas obróbki cieplnej. Preferowane są produkty „al dente”, czyli lekko twardawe.
Czy spożywanie produktów z wysokim indeksem glikemicznym jest szkodliwe?
Częste spożywanie produktów o wysokim IG jest w przypadku cukrzyka niewskazane. Wiąże się z szybkim wzrostem cukru we krwi co może prowadzić do takich konsekwencji jak:
- Szybkie uczucie głodu po spożytym posiłku
- Nasilenie oporności tkanek na insulinę, czyli zmniejszenie wrażliwości komórek na ten hormon.
- Otyłość/nadwaga
Poniżej w tabeli przedstawiono produkty węglowodanowe wraz z ich orientacyjną wartością indeksu glikemicznego. Produkty mięsne, nabiał oraz ryby zostały pominięte ze względu na to, że wartość IG tych produktów jest bliska 0.
Lista produktów węglowodanowych o niskich, średnich i wysokich indeksach glikemicznych wg. tabel Montignaca
Produkty zbożowe: chleby, makarony, kasze, płatki śniadaniowe
Produkty o niskim IG ≤55
Nazwa produktu | Wartość IG |
chleb pumpernikiel | 40 |
kasza gryczana, ugotowana | 54 |
chleb żytni na zakwasie | 55 |
makaron razowy | 50 |
otręby owsiane | 55 |
ryż brązowy, długoziarnisty | 55 |
Produkty o średnim IG (55-69)
Nazwa produktu | Wartość IG |
chleb żytni pełnoziarnisty | 58 |
chrupki kukurydziane | 63 |
kasza manna | 58 |
kasza kus kus | 65 |
ryż basmati | 60 |
ryż biały (tradycyjny) | 70 |
chrupki kukurydziane | 63 |
ryż długoziarnisty gotowany | 56 |
kasza jaglana, ugotowana | 71 |
Produkty o wysokim IG ≥70
Nazwa produktu | Wartość IG |
chleb biały, pszenny | 85 |
chrupki pszenne | 70 |
kasza jaglana, ugotowana | 71 |
płatki kukurydziane | 84 |
chipsy | 90 |
pieczywo francuskie | 95 |
płatki owsiane – błyskawiczne | 85 |
Słodycze
Produkty o niskim IG ≤55
Nazwa produktu | Wartość IG |
biszkopty | 46 |
czekolada biała | 44 |
czekolada gorzka | 22 |
czekolada mleczna | 49 |
fruktoza | 19 |
orzechy włoskie, laskowe | 15 |
orzeszki ziemne, solone, prażone | 20 |
baton Twix | 44 |
budyń | 43 |
Produkty o średnim IG (55-69)
Nazwa produktu | Wartość IG |
baton Mars | 65 |
cukier (sacharoza) | 68 |
herbatniki | 57 |
lody z pełnego mleka | 61 |
Produkty o wysokim IG ≥70
Nazwa produktu | Wartość IG |
glukoza | 100 |
miód | 87 |
tort śmietanowy | 87 |
wafle waniliowe | 77 |
Warzywa
Produkty o niskim IG ≤55
Nazwa produktu | Wartość IG |
fasola biała ugotowana | 33 |
groszek zielony | 45 |
kukurydza słodka | 53 |
marchewka surowa | 30 |
cebula | 15 |
cukinia | 15 |
cykoria | 15 |
czosnek | 30 |
fasola z puszki | 40 |
kiszona kapusta | 15 |
koper | 15 |
korniszony (bez cukru) | 15 |
warzywa zielonolistne | 15 |
bakłażan | 20 |
ogórek | 15 |
oliwki | 15 |
papryka (czerwona, zielona, żółta) | 15 |
Produkty o średnim IG (55-69)
Nazwa produktu | Wartość IG |
buraki gotowane | 65 |
groszek zielony z puszki | 61 |
kukurydza z puszki | 55 |
bataty – słodkie kartofle | 50 |
kukurydza słodka | 53 |
ziemniaki w mundurkach | 65 |
Produkty o wysokim IG ≥70
Nazwa produktu | Wartość IG |
fasola szparagowa ugotowana | 71 |
marchew gotowana | 80 |
bób gotowany | 80 |
ziemniaki gotowane w całości | 70 |
ziemniaki pieczone | 85 |
ziemniaki puree | 90 |
ziemniaki zasmażane | 95 |
Owoce świeże, suszone oraz przetwory
Produkty o niskim IG ≤55
Nazwa produktu | Wartość IG |
maliny | 25 |
mandarynki | 30 |
mango | 55 |
maniok | 55 |
marakuja | 30 |
brzoskwinie | 29 |
gruszki | 42 |
jabłka | 38 |
jabłka suszone | 29 |
jabłka | 38 |
śliwki | 30 |
truskawki | 40 |
winogrona | 46 |
pomarańcza | 44 |
wiśnie | 25 |
winogrono (zielone i czerwone) | 45 |
dżem niskosłodzony | 30 |
Produkty o średnim IG (55-69)
Nazwa produktu | Wartość IG |
rodzynki | 64 |
ananas | 59 |
banan | 59 |
dżem z cukrem | 65 |
Produkty o wysokim IG ≥70
Nazwa produktu | Wartość IG |
arbuz | 75 |
banan dojrzały | 72 |
daktyle suszone | 103 |
Napoje
Produkty o niskim IG ≤55
Nazwa produktu | Wartość IG |
sok ananasowy | 46 |
sok grejpfrutowy | 48 |
sok jabłkowy | 40 |
sok pomarańczowy | 40 |
sok pomidorowy bez cukru | 38 |
sok z marchwi świeży | 43 |
herbata bez cukru | 0 |
kawa bez cukru | 0 |
Produkty o średnim IG (55-69)
Nazwa produktu | Wartość IG |
Coca Cola | 63 |
Fanta | 68 |
Produkty o wysokim IG ≥70
Nazwa produktu | Wartość IG |
sok winogronowy | 70 |
Kilka słów o indeksie glikemicznym znajdziecie pod linkiem. Inne ciekaw artykułu znajdziecie w kąciku wiedzy.
Piśmiennictwo:
Ostrowska, Joanna, and Anna Jeznach-Steinhagen. “Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego oraz jego zastosowanie w leczeniu dietetycznym cukrzycy.” Forum Medycyny Rodzinnej. Vol. 10. No. 2. 2016.
Jarosz, M., Sajór, I., Gugała-Mirosz, S., & Nagel, P. Czy wiesz, ile potrzebujesz węglowodanów?, 2019
Sieri, S., et al. “Dietary glycemic index, glycemic load, and cancer risk: results from the EPIC-Italy study.” Scientific reports 7.1 (2017): 9757.
Kulczyński, Bartosz, and Anna Gramza-Michałowska. “Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego w zapobieganiu rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.” Probl Hg Epidemiol 96.1 (2015): 51-56.
Augustin, Livia SA, et al. “Glycemic index, glycemic load and glycemic response: an International Scientific Consensus Summit from the International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC).” Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases 25.9 (2015): 795-815.
Dodaj komentarz