
Pyszne lekkie ciasto z kaszy manny z owocami, ja użyłam malin, ale doskonale sprawdzą się tu truskawki, jagody lub borówki. Dostęp do owoców mrożonych mamy przez cały rok warto to wykorzystać. Nie bójmy się używać mrożonek. Mrożenie to sposób utrwalania żywności, który pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze produktów. Zgadzam się, że produkty mrożone tracą na wyglądzie i smaku, ale dzięki mrożeniu w środku zimy możemy przygotować takie pyszne ciasto z kaszy manny z malinami lub inne owocowe desery. Jednakże jeżeli mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców korzystajmy z tego, bo nic smakowo nie zastąpi pysznych świeżych malinek zerwanych prosto z krzaka. Jeżeli lubisz ciasta z owocami zajrzyj na stronę kwestia smaku tam znajdziesz wiele pomysłów. Odsyłam cię również do moich przepisów na pyszne ciasta.
Składniki na ciasto z kaszy manny (8 porcji):
- 2 szklanki (500 g) maślanki 1,5% tłuszczu
- 2 jaja
- 6 łyżek (60 g) syropu klonowego
- 2 szklanki (500 g) kaszy manna
- 3 łyżki (30 g) kakao
- 2 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia
- 2 garści (100-150 g) malin mrożonych lub innych owoców
Przygotowanie:
1. Przygotować wszystkie niezbędne składniki. Kaszę wsypać do miski i zalać ją maślanką.
2. Dodać syrop klonowy, kakao i aromat, a następnie całość wymieszać do połączenia się składników.
3. Powstałą masę odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
4. Po upływie tego czasu dodać do masy jajka oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
5. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
6. Na wierzchu wysypać mrożone maliny.
7. Piec w 170 stopniach przez 50 minut (do suchego patyczka).
8. Po upieczeniu można ciasto polać roztopioną gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi lun posypać cukrem pudrem.
Wartość odżywcza ciasta z kaszy manny na porcję:
- Wartość energetyczna: 305 kcal
- Białko: 10,1 g
- Tłuszcze: 3,9 g
- Węglowodany: 56,6 g