
Cześć!
Nazywam się Basia Dąbek i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.
Moją pasją jest pomoc innym we wdrażaniu zdrowych nawyków żywieniowych oraz tworzenie indywidualnych planów żywieniowych dla moich Pacjentów. Systematycznie poszerzam swoja wiedzę z zakresu dietetyki klinicznej (samodzielnie oraz na licznych szkoleniach i konferencjach), a od nie dawna również z zakresu psychologii.
Wykształcenie
Ukończyłam Technologię Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym oraz kierunek Dietetyka na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Obecnie jestem w trakcie studiów podyplomowych na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu na kierunku Coaching z elementami psychologii.
Na bieżąco biorę udział w szkoleniach i konferencjach z tematyki dietetyki i zdrowia. Odbyłam liczne praktyki m.in. w Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu, Dolnośląskim Centrum Chorób Płuc, Wojewódzkim Zespole Specjalistycznej Opieki Zdrowotnej, Poradni Diabetologicznej.
Swoją poradnię dietetyczną prowadzę od 2013 roku.
Specjalizacja
Obecnie specjalizuję się w konsultowaniu:
- kobiet z zaburzeniami hormonalnymi takimi jak PCOS, hiperprolaktynemia
- kobiet starających się zajść w ciążę, kobiet w ciąży, mam karmiących oraz kobiet, które chciałyby powrócić do formy po porodzie
- chorych na limfocytarne zapalenie tarczycy Hashimoto oraz z klasyczną postacią niedoczynności tarczycy
- osób z insulinoopornością, hipoglikemią reaktywną, cukrzycą typu 1 i typu 2
- osób otyłych (BMI>30)
- osób zmagających się z efektem jo-jo, które chciałyby uzyskać wsparcie w utrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych
- Pacjentów ze stwierdzonym Syndromem Jelita Drażliwego, (IBS), przerostem bakteryjnym jelita cienkiego (SIBO), aktywnym lub zaleczonym zapaleniem żołądka, refulksem
- pracowników biur, korporacji, informatyków, którzy ze względu na siedzący tryb życia są w większym stopniu narażani na nadwagę i otyłość
- osób z zaburzonymi relacjami z jedzeniem, z obniżoną motywacją do wprowadzenia zmian w codziennym żywieniu
Czym zajmuję się na co dzień?
- udzielaniem konsultacji dietetycznych
- prowadzę konsultacje psychodietetyczne dla Pacjentów mających zaburzone relacje z jedzeniem
- tworzę plany dietetyczne dla moich Pacjentów
- piszę bloga
- prowadzę szkolenia
- eksperymentuję w kuchni (wymyślanie nowych receptur sprawia mi ogromną frajdę:)
Dlaczego wybrałam dietetykę?
Ze względu na zdiagnozowane u mnie zaburzenia hormonalne i gospodarki cukrowej na własnej skórze doświadczyłam jak włączenie zdrowych nawyków żywieniowych wpłynęły u mnie na:
- zmianę sylwetki w szczególności w kontekście zmniejszenia gromadzenia się tkanki tłuszczowej wokół pasa
- poprawę koncentracji i produktywności w pracy
- lepszy nastrój, wzrost pewności siebie i podejmowanie lepszych decyzji życiowych.
Jedynym słowem, poprzez zmianę żywienia sama stałam się innym człowiekiem.
Wiem, że zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna to coś na co zawsze powinniśmy znajdować czas na co dzień, aby na innych polach również było dobrze 🙂
Bilansowanie zdrowych diet dla moich Pacjentów jest moją pasją, a efekty w postaci lepszego samopoczucia i wyglądu moich Podopiecznych największą nagrodą.
Co jest dla mnie ważne w pracy z Pacjentami?
Priorytetem jest dla mnie uważne wysłuchanie potrzeb Pacjenta, tego jak się czuje na co dzień, co chciałby zmienić.
Aby plany dietetyczne były skuteczne powinny być również dostosowane do stanu zdrowotnego Pacjenta. Z tego względu przed pierwszą wizytą proszę Pacjenta aby zrobił podstawowe badania, których wykaz można zobaczyć tutaj. Jako, że pracuję z Pacjentami głównie obciążonymi jednostkami chorobowymi, współpracuję również z lekarzami o specjalizacji z endokrynologii, diabetologii, psychologiem, fizjoterapeutą.
Dokładam wszelkich starań aby ułożone przeze mnie plany dietetyczne były nie tylko zdrowe, ale również zgodne z upodobaniami Pacjenta, dostosowane do jego trybu życia i możliwości czasowych.
Wykształcenie oraz kursy i szkolenia
- Mgr kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
- Licencjat ukończony na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Medycznym
- Praktyki ukończone m.in. w Szpitalu Klinicznym, Dolnośląskim Centrum Chorób Płuc, Wojewódzkim Zespole Specjalistycznej Opieki Zdrowotnej, Poradni Diabetologicznej przy ul. Dobrzyńskiej we Wrocławiu
- Szkolenie “Poznaj insulinooporność” 7.02.2015 Wrocław, Stowarzyszenie Edukacji Diabetologicznej
- “Nietolerancje pokarmowe – wyzwanie współczesnej medycyny czy mit?” 12.09.2015 Vitalmmun
- “Żywienie w chorobach tarczycy” 10.2017, Hanna Stolińska Fiedorowicz
- Certyfikat jakości Znany Lekarz “Specjalista przyjazny Pacjentom” za rok 2017
- Implikacje metaboliczne insulinooporności – dietoterapia z omówieniem studium przypadku, 27.11.2017 Instytut Edukacji Żywieniowej
- Psychodietetyka, 25.11.2017 Premium Sport Academy
- Dietetyka sportowa, 03.2018, Damian Parol
- Żywienie w zespole policystycznych jajników i insulinooporności, 03.2018, Dr Zlata Czajkowska
- Trends in Dietetics 2018 31.11.2018 Łódź, Uniwersytet Medyczny
- Certyfikat jakości Znany Lekarz “Specjalista przyjazny Pacjentom” za rok 2018
- Żywienie i suplementacja w zaburzeniach miesiączkowania, 6.01.2019 Wrocław, Sowiński Sport Nutrition
- Diagnostyka i dietoterapia chorób skóry, 09.02.2019, mgr Monika Gackowska-Lisińska
- Czym jest SIBO? Jak go diagnozować, leczyć i zapobiegać nawrotom? 26.03.2019 Wrocław, Dietomedica
- Diagnostyka i dietoterapia zaburzeń gospodarki hormonalnej, 30.03.2019, mgr Monika Gackowska-Lisińska
- Bilansowanie diet wegetariańskich w praktyce – szkolenie organizowane przez dr Damiana Parola – 09.2019
- Wypadanie włosów – diagnostyka i dietoterapia – mgr Monika Gackowska-Lisińska – 10.11.2019
- III Śląska Konferencja Dietetyki Klinicznej, 19.10.2019
- Choroba Hashimoto, rozkład na czynniki pierwsze – Dietomedica – 21.10.2019
- Dietoterapia w insulinooporności – dr Damian Parol, Tadeusz Sowiński – 01.12.2019 -10.12.2019
- Studia podyplomowe na kierunku Coaching z elementami psychologii na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu 10.2019 do chwili obecnej
Doświadczenie zawodowe
- Prowadzenie gabinetu dietetycznego i praca jako dietetyk kliniczny w przychodni Vita przy ul. Moniuszki we Wrocławiu, 2013-2014
- Prowadzenie warsztatów kulinarnych m.in. w szkole podstawowej, na zorganizowanych wyjazdach
- Czynny członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego
- Praca jako dietetyk kliniczny i prowadzenie Poradni dietetycznej Układanie Diety we Wrocławiu, od 2013 – do chwili obecnej
W czasie wolnym lubię
- Słuchać muzyki
- Spacerować, biegać, ćwiczyć – być w ruchu
- Jeździć na rowerze
- Zwiedzać nowe miejsca
- Eksperymentować w kuchni tak by niewielkim wysiłkiem wyczarować oryginalne, smaczne i zdrowe potrawy:)