Cukrzyca ciążowa – rozpoznanie i dieta

with Brak komentarzy
cukrzyca w ciąży

Cukrzyca ciążowa może występować jako:
1. Cukrzyca przedciążowa (PGDM, pregestational diabetes mellitus) — gdy w ciążę zachodzi kobieta chorująca już na cukrzycę (niezależnie od typu choroby).
2. Cukrzyca pociążowa – gdy hiperglikemia po raz pierwszy jest rozpoznana w trakcie ciąży.

Czynniki ryzyka hiperglikemii (podwyższonego poziomu cukru) w ciąży

  • ciąża po 35. roku życia
  • nadciśnienie tętnicze
  • nadwaga lub otyłość
  • wcześniejsze urodzenie dziecka o dużej masie ciała (> 4 kg)
  • urodzenie noworodka z wadą rozwojową
  • zgony wewnątrzmaciczne w wywiadzie
  • przypadki cukrzycy typu 2 w najbliższej rodzinie
  • rozpoznanie cukrzycy ciążowej w poprzedniej ciąży
  • zespół policystycznych jajników

Jak często należy chodzić na wizyty do diabetologa mając zdiagnozowaną cukrzycę typu 2 w ciąży?

cukrzyca w ciąży

W przypadku zdiagnozowanej cukrzycy ciążowej wizyty u diabetologa powinny odbywać się nie rzadziej niż co miesiąc, w uzasadnionych przypadkach co 2–3 tygodnie.
Jest to spowodowane między innymi zmieniającym się zapotrzebowaniem na insulinę i koniecznością monitorowania masy ciała, czynności nerek, narządu wzroku i wartości ciśnienia tętniczego.

Rozpoznanie cukrzycy ciążowej

U ciężarnych z grupy ryzyka (patrz powyżej) lekarz powinien zlecić wykonanie testu diagnostycznego (75 g OGTT) podczas pierwszej wizyty. Jeśli nie stwierdzi się nieprawidłowych wartości glikemii należy powtórzyć test diagnostyczny między 24.–28. tygodniem ciąży lub gdy wystąpią pierwsze objawy sugerujące cukrzycę.

Kryteria rozpoznania cukrzycy ciążowej na podstawie wyników 75 g OGTT według IADPSG 2010 i WHO 2013

Czas wykonywania oznaczeniaStężenie glukozy (mg/dl)
Na czczo92-125
60 minuta ≥ 180
120 minuta 153–199

Po porodzie u większości kobiet stężenia glukozy ulegają normalizacji, jednak wszystkie kobiety powinny być poddane badaniu w kierunku obecności zaburzeń tolerancji glukozy. Przebycie cukrzycy w ciąży jest czynnikiem ryzyka cukrzycy w dalszych latach życia. Zaleca się wykonanie 75 g OGTT 6–12 tygodni po porodzie, a potem oznaczanie glikemii na czczo raz w roku. Przed planowaną kolejną ciążą należy wykonać test tolerancji glukozy (75 g OGTT).

Docelowe wartości glikemii podczas samokontroli (pomiar glukometrem):

Czas wykonywania oznaczeniaStężenie glukozy (mg/dl)
Na czczo 70–90
60 minuta < 140 mg/dl
od 120 minut do 240 minut > 70–90 mg/dl

Liczba i pory oznaczania stężenia glukozy powinny być uzależnione od natężenia zaburzeń gospodarki węglowodanowej i stosowanego leczenia.

Dieta w ciąży z cukrzycą typu 2

Węglowodany

  • Powinny wynosić ok 40–50% energii z diety (< 180 g węglowodanów/dobę)
  • Wśród produktów zbożowych i owoców większość stanowić powinny te o niskim lub umiarkowanym indeksie glikemicznym

Preferowane produkty zbożowe w diecie kobiet ciężarnych z cukrzycą typu 2 o niższym indeksie

kasza gryczana, jęczmienna, bulgur, chleby razowe z mąki typu 2000/1850, ryż dziki, brązowy, makaron z soczewicy, groszku, ciecierzycy, makarony razowe, naleśniki/placki z mąk razowych/mąki gryczanej/mąki z ciecierzycy, płatki owsiane, pełnoziarniste płatki pszenne, żytnie, otręby

Preferowane owoce w diecie kobiet ciężarnych z cukrzycą typu 2 o niższym indeksie

owoce drobnopestkowe jak: maliny, truskawki, poziomki, jagody, borówki, mniej słodkie jabłka, gruszki, pomarańcze, kiwi, mandarynki, śliwki

Białko

  • Zalecane jest ok 20-30% energii z białka (1-1,3 g/kg mc./dobę)

Dobre źródła białka o niższej zawartości tłuszczu

drób, kefiry, jogurty naturalne, twaróg chudy, półtłusty, jaja, dorsz, mintaj, pstrąg, warzywa strączkowe

Tłuszcze

  • Zaleca się 20–30% energii z tłuszczów przy czym ważne są ich proporcje i rodzaj w diecie

Preferowane źródła tłuszczów w diecie:

orzechy włoskie, laskowe, migdały, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia, oliwa z oliwek, oliwki, oleje zimnotłoczone z lnu, orzechów i pestek, tłuste ryby morskie, awokado

Cukrzyca w ciąży – Ile kalorii powinno się spożywać w ciąży?

cukrzyca w ciąży

Ilość kalorii w diecie należy dobrać w zależności od masy ciała, wzrostu, aktywności fizycznej i wieku. Ilość kalorii w diecie można obliczyć korzystając z kalkulatora całkowitej przemiany materii. Zapotrzebowanie kaloryczne dla kobiet w pierwszym trymestrze nie zmienia się, a dla kobiet w 2 i 3 trymestrze należy do uzyskanych wartości doliczyć odpowiednio:

  • + 350 kcal/dobę – II trymestr
  • + 475 kcal/dobę – III trymestr

Zalecany średni przyrost masy ciała pod koniec ciąży to średnio o 8 –12 kg, w zależności od wyjściowej masy ciała (od ok. 7 kg dla BMI > 29,0 kg/m2 do 18 kg dla BMI < 19,8 kg/m2 ).

Zbiór ogólnych zaleceń dla kobiet z cukrzycą w ciąży znajdziesz pod tym linkiem.

Piśmiennictwo:
Piotr Molęda, Aneta Fronczyk, Karolina Jabłońska, Marta Bryśkiewicz, Liljanna Majkowska. Praktyczna realizacja zaleceń dotyczących diagnostyki cukrzycy ciążowej, Ginekol Pol. 2015, 86, 132-136
Cypryk, Katarzyna. “Cukrzyca ciążowa—rozpoznawanie i leczenie.” Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 1.2 (2016): 41-44
Wender-Ożegowska, Ewa, et al. “Standardy Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników postępowania u kobiet z cukrzycą.” Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2.5 (2017): 215-229.
Szostak-Węgierek, D. “Zbilansowana dieta ważna dla kobiet w ciąży.” Przemysł Spożywczy 70.7 (2016): 39-41.