
Po wypróbowaniu chleba na zakwasie z ogórków kiszonych w wersji z mąki pszennej białej i mąki razowej przyszła pora aby wypróbować przepis na bezglutenowy chleb gryczano-owsiany z mąki gryczanej i płatków owsianych. Jakie mam spostrzeżenia?
Chlebek bardzo gładko się miesza, wyrasta też bez problemu. W smaku jest inny, czuć wyraźnie woń gryki co dla jej fanów będzie plusem, a dla tych którzy za kaszą gryczaną nie przepadają przeszkodą nie do przejścia. Gryczany posmak łagodzą płatki owsiane, następnym razem więc przy jego robieniu zużyję do przepisu więcej płatków, a mniej mąki. Dla porównania równocześnie zrobiłam chleb z mąki razowej pszennej.
Jakie są różnice między chlebem z mąki pszennej i chlebem gryczanym?
Dla mnie smaczniejszy jest chleb pszenny, choć podejrzewam, że w dużej mierze zależy to od przyzwyczajenia. Bezglutenowy chleb gryczano-owsiany jest też bardziej zbity, mniej puszysty i w mniejszym stopniu poddaje się działaniu drożdży w porównaniu do chleba pszennego.
A jak to wygląda w kwestii wartości odżywczej? Czy chleb z mąki gryczanej będzie dużo lepszy od razowego pszennego? Zawartość błonnika, witamin z grupy B jest porównywalna więc tu wyraźnych różnic nie ma. Co do strawności to ze względu na użycie zakwasu chleb z obu rodzajów mąki powinien być dobrze tolerowany. Ze względu na wysoką zawartość błonnika dla osób z zespołem jelita drażliwego polecam zrobić wersję chleba z dodatkiem mąki ryżowej. Przepis na chleb z mąki ryżowej i gryczanej już wkrótce na stronie.
A jaką wskazówkę mam dla osób chcących zrobić chlebek z mąki gryczanej ?
Polecam zrobić to czego ja nie zrobiłam, a myślę że doda to bardzo dużo smaku, czyli:
– dodać łyżeczkę soli
– łyżkę miodu
– śliwki suszone uprzednio namoczone lub żurawinę.
Składniki na błyskawiczny bezglutenowy chleb gryczano-owsiany na zakwasie z ogórków kiszonych
- 2 szklanki szklanki mąki gryczanej z kaszy gryczanej niepalonej
- 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 20 g drożdży
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
- łyżeczka cukru
- mała łyżeczka soli
- siemię lniane, sezam lub co tam macie (do posypania)
+ dodatki (do ciasta):
– dodać łyżeczkę soli
– łyżka miodu
– śliwki suszone uprzednio namoczone lub żurawinę.
Przygotowanie
- Rozpuść drożdże oraz cukier w ciepłej wodzie. Odstaw na około 10 min. i przykryj spodeczkiem.
- Wymieszaj mąkę, sól, wodę z kiszonych ogórków oraz roztwór z drożdżami. Wymieszaj łyżką, dodaj śliwki, żurawinę, miód i ponownie wymieszaj. Wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm).
- Przykryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu na 80 min.
Uwaga!
Chleb bardzo wyrasta więc pozostaw miejsce w formie - Wierzch posyp siemieniem, sezamem lub innymi ziarnami.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, a kolejne 20 minut piecz w temperaturze 200 stopni.
- Chlebek ładnie się kroi i jest wilgotnawy w środku.