
Większość z nas uwielbia czekoladowe ciasta i desery. Brownie z buraków to idealna opcja na szybki deser dla łasuchów, ale też świetny pomysł, aby w takiej pysznej formie przemycić trochę warzyw. Spróbuj przygotować brownie dla znajomych lub rodziny. Zapewniam Cię, że większość z osób próbujących nie zorientuje się, że jest zrobione z buraka. Zachęcam Cię do robienia tego typu wypieków, jak się okazuje są one nie tylko zdrowsze od tradycyjnych, ale i często łatwiejsze w przygotowaniu. Na stronie znajdziesz też inne propozycje na niekonwencjonalne ciasta.
Jeżeli nie przekonało Cię brownie z buraka spróbuj brownie z czerwonej fasoli z bananem również jest przepyszne.
Składniki na brownie z buraków (4 porcje):
- 5 szt (500 g) ugotowanych buraków
- 3 jaja
- 2 łyżki (20 g) kakao
- 3 łyżki (45 g) mąki kokosowej
- 2 łyżki (20 g) oleju kokosowego
- 2 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia
- pół tabliczki (50g) czekolady gorzkiej 80% kakao
- 2 łyżki (20 g) ksylitol/cukier
Przygotowanie:
1. Do przygotowania ciasta potrzebujesz ugotowanych buraków możesz ugotować je samodzielnie lub kupić gotowe ugotowane buraczki. Buraczki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady gorzkiej umieść w dużej misce. Wszystko bendujemy na gładka masę.
2. Na koniec dodajemy pokruszoną ciemną czekoladę, która roztopi się podczas pieczenia. Ciasto przelewamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
3. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach (najlepiej termoobieg). Gotowe ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Brownie z buraków możesz posypać cukrem pudrem.
Wartość odżywcza brownie z buraków na porcję:
- Wartość energetyczna: 338 kcal
- Białko: 10,6 g
- Tłuszcze: 20,2 g
- Węglowodany: 25,0 g