Chleb owsiany na zakwasie z ogórków kiszonych to mój drugi wypiek pieczywa, pierwszym był chleb gryczany, na który przepis również możecie znaleźć na mojej stronie. Już wcześniej chciałam zrobić swój własny chleb jednak robienie zakwasu skutecznie mnie od tego zniechęcało. Nigdy bym nie wpadła że za zakwas może posłużyć sok z ogórków kiszonych. Równie dobrze możecie użyć soku z kapusty kiszonej, czy buraków. Rodzaj użytego soku będzie miał wpływ na smak. W mojej opinii smak chleba owsianego na zakwasie z ogórków kiszonych jest genialny, choć chętnie bym też spróbowała wersji na zakwasie z kapusty kiszonej.
Dlaczego warto robić chleb na zakwasie?
Przede wszystkim dlatego, że znacznie poprawi on wchłanialność witamin i składników mineralnych z chlebka. Ułatwi też jego strawienie i wniesie “ostrawy” smaczek, dzięki czemu chleb będzie mniej mdły. Zrobienie tego chleb zajęło mi 15 minut (+ czas na wyrośnięcie i pieczenie). Jest mega prosty i a przy tym bardzo smaczny. W przyszłości mam zamiar wypróbować wersję z większą ilością płatków owsianych. Jeżeli użyjecie białej mąki, w celu podniesienie walorów zdrowotnych polecam Wam dodanie również otrębów i ziaren, aby zwiększyć wartość odżywczą chlebka. Przygotowując chlebek wzorowałam się na tym przepisie, tylko dodałam nieco swoich modyfikacji. Smacznego!
Składniki na błyskawiczny chleb owsiany na zakwasie z ogórków kiszonych
- 2 szklanki szklanki mąki pszennej typ 650
- 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 20 g drożdży
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
- łyżeczka cukru
- mała łyżeczka soli
- siemię lniane, sezam lub co tam macie (do posypania)
Przygotowanie
- Rozpuść drożdże oraz cukier w ciepłej wodzie. Odstaw na około 10 min. i przykryj spodeczkiem.
- Wymieszaj mąkę, sól, wodę z kiszonych ogórków oraz roztwór z drożdżami. Wymieszaj łyżką, wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm).
- Przykryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu na 80 min.
Uwaga!
Chleb bardzo wyrasta więc pozostaw miejsce w formie - Wierzch posyp siemieniem, sezamem lub innymi ziarnami.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, a kolejne 20 minut piecz w temperaturze 200 stopni.
- Chlebek ładnie się kroi i jest wilgotnawy w środku.