Indeks glikemiczny – jak to “ugryźć” ?

with Brak komentarzy
Indeks glikemiczny co to jest ?

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (ang. glycemic index, IG) – wskaźnik, który odzwierciedla, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi. 

Dzięki znajomości IG danych produktów osoby z cukrzycą wiedzą, które produkty wybierać tak, aby wywoływać jak najmniej gwałtowny wzrost stężenia poziomu glukozy we krwi (produkty o niskim IG)

Produkty według indeksu glikemicznego możemy podzielić na:


– o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55)
– średnim
indeksie glikemicznym (IG =56-69)
– wysokim
indeksie glikemicznym (IG ≥70)

Od czego zależy IG produktów/potraw?

1.Zawartość skrobi w produkcie i jej rodzaj

Skrobia składa się głównie z 2 frakcji: amylozy i amylopektyny, przy czym amyloza jest wolniej i trudniej trawiona przez co produkty zawierające więcej amylozy w porównaniu do amylopektyny charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym.

Na przykład skrobia kukurydziana prawie w 100 % składa się z amylopektyny, a zawiera bardzo mało amylozy przez co charakteryzuje się jednym z najwyższych indeksów glikemicznych (blisko 100).
Skrobia tego typu powszechnie jest używana do produkcji budyniów, kremów, majonezów, sosów, zup itd.
Wysokim indeksem glikemicznym charakteryzuje się również skrobia ziemniaczana i pszenna, które służą jako zagęstniki do wielu produktów. Z tego względu najlepiej jest wybierać produkty jak w najmniejszym stopniu przetworzone i czytać skład produktów.

Poniżej w tabeli przedstawiono produkty, które ze względu za niski stosunek amylozy do amylopektyny charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym oraz ich “zdrowsze” zamienniki, o znacznie niższym indeksie glikemicznym.

Produkty o wysokim IGZdrowsze zamienniki – o niższym IG
Makaron pszenny, z oczyszczonej mąkiMakaron z pszenicy durum lub semoliny, makaron pełnoziarnisty, z mąki z groszku, soczewicy, ciecierzycy, makarony ugotowane al dente
Ryż białyRyż brązowy, czerwony, dziki
Kasza jaglana, kasza mannaKasza gryczana, jęczmienna, bulgur
Płatki kukurydziane, gotowe mieszanki muesli, płatki w polewachOtręby i płatki pszenne, żytnie, płatki owsiane, domowe musli z orzechami
Chleb biały, kajzerki, bagietkiChleb pełnoziarnisty z mąki typu 2000/1850, pumpernikiel, chleby gryczane
Naleśniki z mąki krupczatki/tortowejNaleśniki z mąki gryczanej, z ciecierzycy, razowej typu 2000
Placki ziemniaczane, mącznePlacki na bazie jaj i płatków owsianych, z mąki z ciecierzycy, z mąki gryczanej, kasz (np. jaglanej)

2. Od zawartości błonnika w produkcie, czyli od zawartości włókien roślinnych, które nie są rozkładane przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym człowieka.

Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów jak również wpływa na wydzielanie insuliny przez co stabilizuje poziom glukozy we krwi (ogranicza jej gwałtowne wyrzuty do krwi). Dodatkowo udowodniono, że błonnik wiąże nadmiar cholesterolu we krwi w specjalne struktury żelowe, przez co ułatwia jego wydalanie. Wpływa więc również korzystnie na gospodarkę lipidową. Poza tym błonnik daje uczucie “sytości” przez co ogranicza uczucie głodu, co ma istotne znaczenie przy często pożądanej w cukrzycy redukcji masy ciała.

Produkty szczególnie bogate w błonnik to:

warzywa strączkowe, owoce pestkowe, jabłka, otręby, kasze, pieczywo razowe, płatki owsiane

3. Od zawartości cukrów prostych w produkcie (są one w szybkim tempie przyswajane i uwalniane do krwi przez co wywołują największy i najszybszy wzrost glukozy we krwi).

Dużo cukrów prostych zawierają m.in.:

dojrzałe owoce, miód, dżem, soki owocowe, słodkie napoje, lody, ciasta, ciastka i inne słodycze - takich produktów cukrzyk powinien się wystrzegać.

4. Stopień przetworzenia produktów

 W większości przypadków im produkt jest mniej przetworzony tym ma niższy indeks glikemiczny np. płatki owsiane naturalne mają niższy indeks glikemiczny, niż płatki owsiane błyskawicznie (w produkcji których wykorzystano więcej zabiegów technologicznych). Dodatkowo produkty przetworzone często zawierają dużo cukru i skrobi o wysokim IG. Produkty o większym stopniu rozdrobnienia również mają wyższy indeks glikemiczny, przykładem mogą być tu ziemniaki pure, które mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG=90), w porównaniu do ziemniaków w całości, ugotowanych w mundurkach, których IG=65.

5. Skład posiłku 

Produkty węglowodanowe takie jak chleb, czy ziemniaki spożywane z produktami będącymi źródłami białka i /lub tłuszczu np. chleb z szynką, ziemniaki z jogurtem – mają niższy ładunek glikemiczny niż spożywane samodzielnie.

6. Stopień dojrzałości warzyw i owoców

 Im owoc/warzywo jest bardziej dojrzałe, tym więcej cukrów prostych zawiera, przez co ma wyższy IG.

7. Czas obróbki kulinarnej 

Im dłużej trwa gotowanie, czy smażenie danego produktu – tym wyższy jest jego indeks glikemiczny. Z tego względu należy unikać produktów rozgotowanych i starać się maksymalnie skracać czas obróbki cieplnej. Preferowane są produkty  „al dente”, czyli lekko twardawe.

Czy spożywanie produktów z wysokim indeksem glikemicznym jest szkodliwe?

Częste spożywanie produktów o wysokim IG jest w przypadku cukrzyka niewskazane. Wiąże się z szybkim wzrostem cukru we krwi co może prowadzić do takich konsekwencji jak:

  • Szybkie uczucie głodu po spożytym posiłku
  • Nasilenie oporności tkanek na insulinę, czyli zmniejszenie wrażliwości komórek na ten hormon.
  • Otyłość/nadwaga

Poniżej w tabeli przedstawiono produkty węglowodanowe wraz z ich orientacyjną wartością indeksu glikemicznego. Produkty mięsne, nabiał oraz ryby zostały pominięte ze względu na to, że wartość IG tych produktów jest bliska 0.

Lista produktów węglowodanowych o niskich, średnich i wysokich indeksach glikemicznych wg. tabel Montignaca

Produkty zbożowe: chleby, makarony, kasze, płatki śniadaniowe

Produkty o niskim IG ≤55

Nazwa produktuWartość IG
chleb pumpernikiel40
kasza gryczana, ugotowana54
chleb żytni na zakwasie55
makaron razowy50
otręby owsiane55
ryż brązowy, długoziarnisty55

Produkty o średnim IG (55-69)

Nazwa produktuWartość IG
chleb żytni pełnoziarnisty58
chrupki kukurydziane63
kasza manna58
kasza kus kus65
ryż basmati60
ryż biały (tradycyjny)70
chrupki kukurydziane63
ryż długoziarnisty gotowany56
kasza jaglana, ugotowana71

Produkty o wysokim IG ≥70

Nazwa produktuWartość IG
chleb biały, pszenny85
chrupki pszenne70
kasza jaglana, ugotowana71
płatki kukurydziane84
chipsy90
pieczywo francuskie95
płatki owsiane – błyskawiczne85

Słodycze

Produkty o niskim IG ≤55

Nazwa produktuWartość IG
biszkopty46
czekolada biała44
czekolada gorzka22
czekolada mleczna49
fruktoza19
orzechy włoskie, laskowe15
orzeszki ziemne, solone, prażone20
baton Twix44
budyń43

Produkty o średnim IG (55-69)

Nazwa produktuWartość IG
baton Mars65
cukier (sacharoza)68
herbatniki57
lody z pełnego mleka61

Produkty o wysokim IG ≥70

Nazwa produktuWartość IG
glukoza100
miód87
tort śmietanowy87
wafle waniliowe77

Warzywa

Produkty o niskim IG ≤55

Nazwa produktuWartość IG
fasola biała ugotowana33
groszek zielony45
kukurydza słodka53
marchewka surowa30
cebula15
cukinia15
cykoria15
czosnek30
fasola z puszki40
kiszona kapusta15
koper15
korniszony (bez cukru)15
warzywa zielonolistne15
bakłażan20
ogórek15
oliwki15
papryka (czerwona, zielona, żółta)15

Produkty o średnim IG (55-69)

Nazwa produktuWartość IG
buraki gotowane65
groszek zielony z puszki61
kukurydza z puszki55
bataty – słodkie kartofle50
kukurydza słodka53
ziemniaki w mundurkach65

Produkty o wysokim IG ≥70

Nazwa produktuWartość IG
fasola szparagowa ugotowana71
marchew gotowana80
bób gotowany80
ziemniaki gotowane w całości70
ziemniaki pieczone85
ziemniaki puree90
ziemniaki zasmażane95

Owoce świeże, suszone oraz przetwory

Produkty o niskim IG ≤55

Nazwa produktuWartość IG
maliny25
mandarynki30
mango55
maniok55
marakuja30
brzoskwinie29
gruszki42
jabłka38
jabłka suszone29
jabłka38
śliwki30
truskawki40
winogrona46
pomarańcza44
wiśnie25
winogrono (zielone i czerwone)45
dżem niskosłodzony30

Produkty o średnim IG (55-69)

Nazwa produktuWartość IG
rodzynki64
ananas59
banan59
dżem z cukrem65

Produkty o wysokim IG ≥70

Nazwa produktuWartość IG
arbuz75
banan dojrzały72
daktyle suszone103

Napoje

Produkty o niskim IG ≤55

Nazwa produktuWartość IG
sok ananasowy46
sok grejpfrutowy48
sok jabłkowy40
sok pomarańczowy40
sok pomidorowy bez cukru38
sok z marchwi świeży43
herbata bez cukru0
kawa bez cukru0

Produkty o średnim IG (55-69)

Nazwa produktuWartość IG
Coca Cola63
Fanta68

Produkty o wysokim IG ≥70

Nazwa produktuWartość IG
sok winogronowy70

Kilka słów o indeksie glikemicznym znajdziecie pod linkiem. Inne ciekaw artykułu znajdziecie w kąciku wiedzy.

Piśmiennictwo:
Ostrowska, Joanna, and Anna Jeznach-Steinhagen. “Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego oraz jego zastosowanie w leczeniu dietetycznym cukrzycy.” Forum Medycyny Rodzinnej. Vol. 10. No. 2. 2016.
Jarosz, M., Sajór, I., Gugała-Mirosz, S., & Nagel, P. Czy wiesz, ile potrzebujesz węglowodanów?, 2019
Sieri, S., et al. “Dietary glycemic index, glycemic load, and cancer risk: results from the EPIC-Italy study.” Scientific reports 7.1 (2017): 9757.
Kulczyński, Bartosz, and Anna Gramza-Michałowska. “Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego w zapobieganiu rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.” Probl Hg Epidemiol 96.1 (2015): 51-56.
Augustin, Livia SA, et al. “Glycemic index, glycemic load and glycemic response: an International Scientific Consensus Summit from the International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC).” Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases 25.9 (2015): 795-815.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *